Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vid häcken

Vid häckenHej,
här kommer bilder från vår trädgård hoppas jag kan få förslag på vad vi kan göra vid häcken på västersidan om vi skall ta bort den sätta plantera annat innanför så det inte blir så öppet.

Skickar med några bilder på granen också.

Vänliga hälsningar
Leif

Odla Svarar: 

Det ser mycket snyggt ut hos er! Men kanske lite mer blomsterglädje om ni har lust? Blommande, eleganta buskar som buskpion, rosor + perenner och gräs e.d.? Men inga småöar i gräsmattan, utan en enhetlig, större plantering någonstans utmed häcken i så fall.

Ang. granen: den ser inte alls illa ut. Dessa koreagranar brukar faktisk sällan bli helt jämna, utan det hör till växtsättet att den växer ojämnt. Det är bara det att den av bilder att döma växer snett! Detta skulle du kunna korrigera genom att slå ner två låga pålar på den sidan den lutar ifrån och ta ett rep som du spänner försiktigt om nedre delen av granen (akta stammen, använd en gummiduk e.d. mellan repet och stammen!) så att det drar granen till rätt läge. Ta det i etapper vid behov, dvs. spänn linan lite i taget. Låt linan sitta kvar några månader tills granen står stadigt upprätt själv. Peta vid behov in jord på den sidan som den lutade till så att den stannar kvar så.

Ang. häcken: Den är inte så munter syn på den glesa delen. Men det är svårt att gissa vad det kan bero på.... dåliga plantor, vägsalt, asfalt intill stammarna, svampsjukdom eller vad. Av bilden kan jag inte se om det ev. kan vara någon sjukdom på dem, försök kolla! Men du kan alltid försöka med att klippa ner den helt, dvs. till ca 10 cm ovan jord och "börja om", dvs. släppa upp den ca 20 cm per år. Ni kan alltid be en fackman komma och titta på den innan ni gör något, kolla Gula sidorna efter certifierade arborister/trädvårdare.

Skulle ni ha bråttom att få färdigt så kan man numera beställa färdig häck som kommer i containrar. Se här: http://www.tonnersjo.se/page.php?page=fardig_hack

Men om ni ska ta bort den dåliga häcken och ersätta den med färdig, så kolla/låt kolla noga att det verkligen inte är en svampsjukdom som orsakar missväxten. Det bör synas orangegula svampporer på stammarna nertill om det rör sig om svamp. Då gäller andra föreskrifter och större arbete...

Hoppas det klarnar sig nu!
Sylvia