Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vi lagt ner jordvärme

Hej Göran!
Hoppas du kan bringa rätsida på ett problem om jord.

Bakom vårat hus har vi lagt ner jordvärme, och följaktligen är jorden helt upp och nergrävd, matjord och sand om vart annat. Tidigare växte här rödklöver och tistlar. Nu vill jag anlägga grönsaks och potatisland här och tänkte jordförbättra den stora mängden sand med torv, kompost och stallgödsel.

Mitt problem är att jag på flera ställen läst om "alv" och att man absolut inte får gräva igenom detta lagret jord, men alven på vår tomt är ju fullkomligt blandad med de andra jordlagren. Innebär detta ett problem, och vad gör jag i så fall åt det?

Har du dessutom några tips på hur jag förvandlar resten av marken till en naturlig äng?

Vänliga hälsningar Emma

Odla Svarar: 

I en åkerjord brukar man tala om matjord och alv. Alven ligger under den s.k. plogsulan. Där rörs jorden aldrig om men växterna har rötter även i alven.

I din blandade jord finns ingen sådan naturlig uppdelning men det bryr sig växterna inte om. Du kan fortsätta att odla som vanligt. Kanske behöver du sätta till extra gödsel till att börja med.

Att anlägga en äng är svårt och tar lång tid. Du får absolut inte gödsla. Så svagväxande gräs som fårsvingel. Samla frön i grannskapet och så i gräsmattan. Du kan även ta plantor av t.ex. prästkrage och plantera in. Slå av gräsmattan i början av augusti och låt höet ligga kvar. Se till att alla rotogräs tistel och kvickrot är borta.

Göran