Verbena - perenn?

Erik

Hej

Undrar om en perennsort av verbena. Har läst olika saker om exempelvis jätteverbena 'Buena', att den ska vara perenn, men på andra ställen hör jag att det är en ettårig växt.

Finns det någon sort som är perenn och klarar zon 6? Finns det möjlighet till en bild? Tack på förhand.

Mvh Erik

Odla Svarar: 

Verbenaväxter, det vill säga järnörtväxter, är ett släkte som omfattar drygt 250 arter mestadels från varmare delar av Amerika.

De vanligaste utplanteringssorterna hos oss kommer från ett varmt sydamerikanskt klimat och är därför frostkänsliga. Både viol-, jätte- kant- och hängverbena är i och för sig fleråriga växter och hängverbena förökas oftast med sticklingar, medan kantverbena, viol- och jätteverbena frösås. Övervintras i vanlig rumstemperatur så ljust som möjligt och vattnas regelbundet. Så vill du pröva så odla i kruka och ta in den.

Jätteverbena, Verbena bonariensis, påträffas ibland som trädgårdsflykting i södra Sverige, den har kanske frösått sig själv, eventuellt övervintrat om stället är varmt. Sorten 'Buena' säger Rara Växter ska klara vårt klimat, men det betyder antagligen i södra Sverige, jag har inte testat. Om du har den och testar att övervintra den, så hör gärna av dig hur det gick!