Veka plantor - vad är fel?

Carina

Hej

Jag har testat att fröså det mesta, allt korrekt efter anvisningarna. Rätt jord, små minidrivhus, även testat utan. Visst växer det upp men det blir bara som långa smala sytrådar oavsett vilken typ av växt. Jag får inte till små knubbiga växter utan mina tomatplantor kan bli en dm som sytråd för att sen dö. Gäller i princip allt jag försöker driva upp. Lång smal pinne med nåt blad upptill sen dör plantan. Använder ej gödning. Vad gör jag för fel?

Så tacksam för svar!

Mvh Carina

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som om att det är ljusbrist som orsakar att dina plantor blir veka. Det är ljuset som gör grönsaksplantorna knubbiga, utan ljus försöker de dra sig i höjden i jakt på ljuset.

Ordna med tillskottsljus. Det finns små, fiffiga ljusanordningar att köpa numera som går att justera allt eftersom grönsaksplantorna växer. Du kan se några sådana om du kollar i min artikel här: Årets trädgårdsprodukt 2013. Där ser du två olika modeller, fast det finns fler.

Efter den första tiden ska grönsaksplantorna skolas om till en kraftigare jord. Tomatplantorna bör planteras om djupt, de rotar sig även på stjälken.

Läs mer här: Tio frågor om att så frön. Läs alla frösåddslänkarna längst ner i artikeln också, där finns massor av bra kunskap!

Med vänlig hälsning Sylvia