Växtzoner 3-4?

Alexander

Hej, mitt namn är Alexander.

Vi funderar på att flytta tillbaka till Sverige igen efter 6 år i Norge. Undrar följande: Vet ni vilken växtzon det är mellan Ekshärad och Stöllet i Värmland? Vi ska titta på ett hus som ligger ca 200 m från Klarälven. Kan se på Svensk zonkarta att det går en kil upp från Karlstad längs med Klarälven och det är zon 3, men man kan inte gå in i detalj på den zonkartan, kan vara zon 4-5 också.

Älskar blommor och skulle därför vilja se om man kan plantera ek, kastanj och japansk körsbär där.

Bor i Norge just nu i norsk zon 7, och det är lite för kall zon tycker jag.

Hoppas på svar.

MVH Alexander

Odla Svarar: 

Det är väldigt individuellt det här med zoner. Det kan till och med skilja med 1 zon i en och samma trädgård beroende på läge med mera, så kallat mikroklimat.

Men är det vattendrag i närheten brukar zonen bli lägre, så jag gissar på zon 3, men kan också vara zon 4 beroende på mikroklimatet.

Om du, efter att du har flyttat dit, kontaktar någon lokal trädgårdsklubb, till exempel Trädgårdsamatörernas Värmlandskrets (http://www.stavarmland.se/), så kan de säkert säga vilken zon du har.

Det finns hundratals olika körsbär, inte bara japanska, någon ska säkert gå hos dig. Enklast att fråga en lokal plantskola. Hästkastanj ska klara zon 5 liksom vintereken och den vanliga eken.

Lycka till!