Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Växtzoner

Kerstin Palovaara

När det gäller perenner, varför är inte växtzoner angivna på alla?

Kerstin

Odla Svarar: 

Den zonkartan som finns på Riksförbundet Svensk Trädgård's hemsida gäller för vedartade växter. Denna karta är under omarbetning just nu.

Det är däremot svårare att ange växtzon för perenner, då det finns så många olika faktorer som påverkar härdigheten: snödjup, klimat, placering, jordmån och många andra saker.

Det finns ett system för fleråriga, örtartade växters härdighet som svenska perennodlare utvecklat, men den har inte slagit igenom särskilt väl i plantskolorna mm. Det har ännu inte alls fått samma utbrednings som zonkartan för vedartade växter har.

Växterna delas in i fyra härdighetsklasser A, B, C. och D:

A = En perenn som kan odlas över hela landet utan några speciella arrangemang. B = En perenn som kan odlas över hela landet, men kräver en skyddad och väldränerad växtplats för att utvecklas bra. C = En perenn som kan odlas i stora delar av landet och kräver samma förhållanden som B för god utveckling. D = Perenner som bara kan odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Stora krav på dränering och vinterskydd krävs.

Denna system används dock i vissa perennböcker, t.ex. Marie & Björn Hansson bok Perenner.

Sylvia