Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växtvårdsmedel på grönsaker

Hej!
Odlar diverse ätbarheter på min balkong och hade förra året problem med något som jag tror var spinnkvalster. I alla fall fanns det små nät här och var som pajade bland annat squashplantan just när dess frukter började närma sig skördetid.

Har nu sett små geléliknande prickar i mina små spenatskott (som ännu bara har fem-sex blad och är ganska små). Är detta begynnelsen till spinnkvalster eller någon helt annan ohyras ägg? Prickarna är vita/genomskinliga och jättesmå. Tittar man snabbt ser det nästan ut som om det är lite frost på plantan.

Har letat runt på olika sidor och hittat gott om beskrivningar av vad man gör mot olika ohyror, men dåligt med bilder av ohyrorna ifråga. Dels undrar jag därför: VAD har jag?

Och hur motarbetar man när man samtidigt vill kunna äta upp sina grejer sen? Har hittat gott om tips om växtvårdsmedel och sprayer, men kan man använda dem även på grönsaker eller är såpvatten enda möjliga botemedlet?

(P.S Min balkong har sol under nästan hela dagen och kan bli ordentligt varm)

Tacksam för hjälp
/Sanna i Stockholm

Odla svarar:

Såpa och andra växtvårdsmedel är ofarliga men inte särskilt effektiva. Du kan blocka bort angripna blad för spenaten kommer att sätta nya blad. Det är svårt att säga om det är spinn som börjar komma men ganska sannolikt. Det kan vara en bra ide att byta jord och rengöra kärlen ordentligt. Det är ju fortfarande bara tidig vår så du kan så om spenaten. Använd Hasselfors U-jord. Den är bäst.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB