Växtval i odlingsbänk

Gerd Löfgren

Hej

Har byggt en odlingsbänk med betongplattor i botten. Storlek 355x65 x drygt 50 (lxbxh). Kommer att ställa en spalje - förmodligen armeringsnät - i bakkant. Syftet med det hela är att få ett snyggt insynsskydd mot poolen. Av olika skäl går det inte att gräva ner en rabatt. Så till min undran. Vilka växter kan tänkas klara att övervintra i detta jorddjup? Vildvin? Murgröna? Traditionella buskar som blir mer än en meter höga? Lägre d:o? Gräs med tanke på framkant? Årets perenn kanske? Rosor? Tacksam för synpunkter och förslag. Jag bor i västra Mälardalen, växtzon 2-3. Tack på förhand Gerd

Odla Svarar: 

Hej!

Det är ju ett ganska rejält jorddjup, så du kan ha klätterväxter på bakkantens spaljé typ yviga klematis, staketvin, kaprifol, silverregn, klätterros, kameleontbuske, pipranka och liknande. 

Bredden tillåter dig att plantera en blommande rad framför klätterväxterna. Kanske marktäckande rosor typ 'White Cover' eller liknande, med kantnepeta framför dem? Men eftersom det bara är 3,5 m långt så blanda inte alltför många sorter så att det blir för plottrigt. 

Visst kan du ha någon vintergrön växt och en hög, yvig grässort någonstans i planteringen också om du vill ha vinterfint. 

Vill du ha något hängande från kanten dessutom så kanske lite gulbladigt penningblad här och där?  

Med vänlig hälsning
Sylvia