Växthus - råd och tips

Kicki

Hej

Jag är väldigt sugen på att sätta upp ett växthus på vårt lantställe (i Uppland). Förra året fixade jag två odlingsbänkar med pallkragar som jag blev enormt nöjd med och nu skulle jag vilja prova det här med växthus. Jag vill inte ha ett stort utan ett litet där jag kan ha tomater, gurka och kanske lite andra spännande grönsaker. Det ska vara ett fristående. Hur ska jag tänka och vilken storlek ska jag välja?

Jag har sett att det finns små på runt 3-4kvm och sedan uppåt. Vad är bäst och enklast? Växthuset måste kunna klara sig själv någon dag för vi bor inte där hela sommaren, vad ska jag tänka på då?

/Kicki

Odla Svarar: 

Jag läser din fråga där du säger att "Växthuset måste kunna klara sig själv någon dag". Då är det mycket viktigt att ni har en automatisk lucköppning på växthuset som sköter detta utan att ni behöver passa det.

Det vore också jättebra med en bevattningsdator som sköter bevattningen när ni inte är där. Ni får tänka på att till exempel tomater är mycket törstiga och måste i princip passas med vatten hela tiden, särskilt om det är varmt.

Och så vill jag gärna säga att skaffa inte ett alldeles för litet växthus! Köp det största du har råd med, det kommer ändå att kännas litet när du har fått upp ångan med att odla i det. Du vill säkert ha ett litet bord och en stol också där man kan sitta och njuta när det inte är så varmt ute.

Lycka till!