Växthus

Paula

Hej, jag behöver hjälp... Har tänkt att köpa ett växthus, plantorna tar för mycket plats på den inglasade altanen.. MEN, vad ska jag tänka på?? Hur stort bör man ha? Glas eller plast?? Önskar få allmänna tips på vad jag bör tänka på. Du får hemskt gärna tipsa om några i olika prisklasser, har väl inte tänkt köpa det allra dyraste.

Tack, tack tack på förhand Med vänlig hälsning Paula

Odla Svarar: 

Hej!

Jag skulle behövt veta lite mer för exaktare svar, t.ex. vilken zon du bor i? Men jag försöker ändå...

För det första, köp inte för litet! Det blir varmt och instängd i ett litet växthus när solen gassar på. Så köp det största du har plats för och råd med!

Glas skulle jag spontant säga om det var jag som väljer. Sedan finns det glas i olika kvaliteter: allt för ett hus som bara används som drivhus på våren till en riktig vinterträdgård som kan hållas på några plusgrader vintern igenom och hysa övervintrande växter. Så välj det kvalitet som du har tänkt använda växthuset till.

Var noga med grundarbetet, ta gärna hjälp. Ingenting är så irriterande än en slarvigt gjort växthusgrund som sedan måste åtgärdas när huset är klart. Passa på och dra in vatten och el när du ändå håller på.

Det finns flera växthustillverkare som har mycket bra hemsidor, t.ex. Vansta, Willab och Sweden Greenhouse. Läs på sidorna och låna också böcker i biblioteket och läs så mycket du kan innan du köper något.

Lycka till! Sylvia