Växtförslag till rabatt med sydligt läge, full sol ingen skugga

Sandra S

Hej! Vi har nyligen planerat om hela tomten till vårt hus byggt 1964, men känner att vi har gått bet med planteringen på framsidan. Vi började lite smått förra året med buxbom, thuja och sockertoppsgran. I panik för att fylla den lilla slänten satte vi vintergröna (något vi inte är nöjda med och kommer inom kort att ta bort) Vi satte även en astilbe och en kärleksört. Längre ner i planteringen har vi jättedaggkåpa (som jag älskar men maken är tveksam till).

Vad kan vi ha i denna rabatt? Vi bor i Zon 4 och läget på planteringen är rakt söderläge med sol hela dagen. Vi vill gärna ha lite större växter som är vintergröna för att ha en rabatt som fungerar hela året. Vi är båda förtjusta i rhododenron, barrväxter och vill att det går i vitt, möjligen rosa och kanske rött men inte blått, gult eller lila. Lättskött är en fördel och gärna en modernare rabatt som passar husets karaktär. Hitom trappan är det idag gräs men svårt att klippa så vi funderar på att plantera något där, bara en liten bit med något som möter upp det som finns i rabatten ovan. Andra växter som vi har på tomten är funkia, kärleksört, syrénhortensia, smultronshershmin, snöbollsbuske, geranium xx (tror det kan vara en biokononäva).

Mycket tacksam om du har några förslag, vi sitter inte fast i något av det som finns där idag, det går att flytta! / Sandra

Odla Svarar: 

Hej! Lite svårt att se vilka mått rabatten har, men jag utgår att den är en någorlunda trekant med 3-4 m sidor?

Mitt förslag är att ni planterar en vacker, smalt pelarformig vintergrön buske, 2 -3 m hög, högst upp, där det ser ut att vara en fågelbogran nu.

Förslag: Juniperus 'Hibernica', irländsk pelar-en, men det går bra med annat också med samma växtsätt, t.ex. pelartuja, Thuja 'Holmstrup'.

Ett alternativ är en "julgran" som ni kan dekorera med ljus under vinter, t.ex. blågran men silverblåa barr, Picea pungens 'Glauca Globosa'. Tyvärr långsamväxande, så ett större ex. skulle behöva köpas in.

Till höger om den höga enen/tujan/granen (eller vad ni nu väljer) plantera ett lätt överhängande, stort men sirligt gräs med smala strån och vackra, silvriga vippor, t.ex. diamantrör, Calamagrostis brachytrica eller något liknande.

Låt ev. en kraftigväxande rosa eller vit italiensk klematis klättra upp mellan enen/tujan/granen och gräset och klättra på balkongräcket. T.ex Clematis viticella 'Huldine' (vit), 'Carmencita' (purpur), 'Mme Julia Correvon', (rubinröd)

I bakkanten intill gräset kan du plantera en kryp-idegran, t.ex. Taxus 'Rependens', som även får hänga över kanten och ner.

Framför enen/tujan plantera en kanadensisk, härdig 'Northern Lights-azalea (lövfällande) med vitrosa blommor, t.ex Azalea 'White Lights'.

Den befintliga bolltujan kan ni flytta till det översta hörnet mellan trappan och rabatten, alltså framför azalean.

De två andra mindre bollarna (jag ser inte vad det är) kan vara utmed trappan och ner, behöver ev. kompletteras med en till om de inte räcker så.

Plantera 1-2 låga (ca 0.5 m) kanadensiska coverrosor i mitten neråt i slänten för att ge färg, välj t.ex. rosa eller vit.

Ta bort vintergrönan, lägg in markduk (som du gör hål o planterar växterna i) täck rabatten med vackra, runda, små sjöstenar för att dölja duken.

På andra sidan av trappan, som en uppföljare: Skär bort gräsmattan på en yta av ca trappans höjd så det bildas en trekant. Lägg på en markduk, flytta idegranen dit högst upp + de låga buskarna framför den och samma småbuskar utmed kanten ner som på andra sidan. Täck med samma småsjösten (kan behöva kantas för att stenen håller sig på plats).

Vill du kan du även stoppa in din älskade jättedaggkåpa där i trekantens mittdel och ev. en kandensisk ros av samma sort.

Hoppas du förstår nu vad jag menar?

Med vänlig hälsning Sylvia