Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Växter för spaljé

Hej.
Jag bor i Västerås i ett kvarter som heter Bäckby. Problemet jag har är att marken är stenig samt tomtgränsen ligger kant i kant med cykelvägen. För att försvåra allt så är våran trädgård vinklad ut mot cykelbanan så det blir en smal passage precis vid oss. På grund av denna konstruktion tror plogbilen det är okej att ploga upp all snö på våran trädgård. Sen kommer man till detta med trafiken av cyklar, barn, människor här utanför. Vi ville ha ett staket men det går sönder första vintern. Buskar okej men dom tar tid att växa till sig samt måste ansas ganska mycket för att bl.a. inte växa ut i gången. Det enda alternativet borde då vara en spaljé. Jag tänkte att spaljén skulle vara en med stolpar och snöre som man drar emellan stolparna i ett sik sak mönster. Nu kommer man till växterna. Vi vill ha en tät, tålig helst blommande spaljé, så vad föreslår ni för växter? Jag tänkte mig lite åt rosenhållet men vet inte om dom tål klimat dom kommer att får växa i.

Har köpt en droppslang så det aldrig ska behöva bli torrt samt grävt ut ett litet dike jäms med cykelbanan så man kan fylla upp med blomjord eller dylikt.

Henrik

Odla Svarar: 

Som du kanske har sett vid offentliga planteringar, så är häckar av taggiga rosor mycket populära. Man använder oftast, beroende på var häcken är placerad, antingen höga eller lågväxande Rosa rugosa-hybrider. Skulle det kunna fungera hos er också, ev. tillsammans med en Gunnebo-stängel bakom rosorna mot cykelbanan, så ni slipper se det själv? Alternativt är högre landskapsrosor, typ 'Bonica 82', som är oöm och tål att klippas.

Om du ska bygga en spaljé så måste den ju tåla vinterns påfrestningar med snöplogar och allt. Vid en sådan spaljé måste rosorna ha lite vildkaraktär för att stå ut med allt de blir utsatta för. Kanske någon robust klätterros som 'New Dawn', 'Polstjärnan' eller Rosa multiflora skulle kunna fungera? Eller varför inte blanda olika.

Sylvia