Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växter för skyddad hörna

Hej!
Har fått en ny del i trädgården. En hörna på ca 3x5 m som i norr skyddas av garagegavel, i öster av en meterhög mur, i söder av en liten ganska låg slänt. Vill gärna ha tips på roliga växter för detta läge. Vi bor i zon 4, har tänkt lägga på ny jord då den vi har är "gammal åkermark".

Tanken är en vacker köksträdgård, mer för njutning än skörd. Kan t.ex. kiwi funka, kan de klättra på störar?

Birgitta

Odla svarar:

Läget passar säkert bra för en potage garden, där du kombinerar köksväxter med blommande växter.

Mot garageväggen (som alltså är mot söder sett ur växternas synvinkel och alltså har sol hela dagen?) kanske man kan plantera några klätterrosor av lite "vildare" karaktär, men eftersom jag inte vet färgen på väggen kan jag inte komma med förslag. Kanske även en s.k. staketdruva kan prövas med rosen.

Sedan kanske du kan ha en rosenberså av den snirkliga järntypen alt. ett sådant där åttakantigt växthus med en mysplats med ett par sirliga stolar och ett litet (mosaik)bord där inne. Placera denna byggnad mot muren i motsatta hörnet sett från garaget, gör ett golv och gång till dörren av gamla tegelstenar e.d.

I skydd av bersån eller rentav inuti växthuset kan du pröva med minikiwi, klätterkrasse, luktärter m.m. klättrandes på väggarna. Sedan planterar du doftande kryddväxter, ev. några cottage garden-perenner (som digitalis och riddarsporre) och sommarblommor typ ringblomma, kryddtagetes, pionvallmo etc. tillsammans med grönsaker med vackra blad, som mangold, fänkål, vackra sallatssorter, dekorativa kålsorter etc. En "häck" av isop kanske kan rama in hela härligheten sedan.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB