Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Växter på fristående spaljé

Växter på fristående spaljéHej!
Vi har byggt en fristående spaljé 2,3 m hög och 4 m bred som ska fungera som avgränsare till den mer privata delen av trädgården. Växttips önskas! Söderläge i Skåne.

Har funderat på rosor, kaprifol och klematis. Är förtjust i Helenae Lykkefund. Alternativt annan vit ros eller New Dawn. Vill gärna att växterna ska vara tåliga och lättskötta samt passa till vårt ljusgula trähus från 20-talet.

En viktig fråga är hur många plantor och hur tätt vi ska plantera.

Tusen tack för en bra sajt!
En nybörjare i trädgårdsvärlden

Odla Svarar: 

Spaljén ser tjusig ut! Jag kan tänka mig en liten kaffehörna där, kanske med samma sten som på gången?
Gräv också bort gräsmattan på "insidan" och gör en rejäl rabatt där, det får inte bli rotkonkurrens av gräset eller häckens rötter. Kanske behövs också en rotspärr mot häcken.

Jag tycker att ditt eget förslag på rosor, kaprifol och klematis är bra. Vad som skulle passa exakt till husfärgen på bilden är just rosen 'New Dawn', men kanske ljuger bilden, eftersom du säger att huset är gult? Då passar ju R. helenae 'Lykkefund' men den har den nackdelen att den bara blommar på försommaren och sedan inget mer. Så välj också 'New Dawn', som blommar från början på juli och långt in på hösten och är frisk och fin. Alternativ, om huset verkligen är gult, vore rosen 'Alchymist'.

Om du planterar en 'New Dawn' i "vänsterändan" mot häcken och i "mitten". I den andra ändan en 'Lykkefund'. Sedan kan du plantera en blomsterkaprifol, Lonicera heckrottii och en ljusrosa klematis på den högra spaljén mot gräsmattan mellan rosorna. Framför dessa kan du kanske ha en kant med rosa eller vit isop och/eller lavendel (lavendel finns också i rosa och vit om du hellre vill!). Detta förslag gäller med rosen 'New Dawn'.

Om du "kör" med 'Alchymist', kan du ändå ha 'Lykkefund', men ta då en tellmankaprifol istället. Ta dessutom en klematis med mer lyskraft, såsom 'Etoile Violette' och/eller 'Venosa Violacea' (alla växterna finns bl.a. hos Cedergrens i Råå). Jag har så själv. Då kan du ha den blåa isopen och lavendeln istället för vita och rosa.

Vad tycks?
Sylvia