Växter i slänt

Camilla

Hej

Vi har en liten slänt ner till vår granne som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med. I dag är det gräsmatta där, men den är lite knepig att klippa med gräsklipparen så därför skulle vi vilja göra något trevligt/fint/kul med den! Vi har funderat på att ex. sätta olika bärbuskar där men vet inte om de klara av att stå i en lutning?

Tar gärna emot alla tänkbara förslag!

/Camilla

Odla Svarar: 

Hej

Bärbuskar klarar visserligen en sluttning men att plocka dem kan ju vara svårt, beroende på lutningen. Dessutom är det frågan om hur höga buskar du hade tänkt dig. Bärbuskar blir uppemot 1 meter höga.

Du får några andra förslag för din slänt här:

  1. Låga buskar i blandning. Välj gärna sådana som bildar breda, yviga buskar men inte är så höga, som liten stefarandra, låga sorter av rosenkvitten och så kallade cover-rosor, alltså låga, marktäckande rosor.

  2. Rulla ut en perennmatta som finns att köpa färdig. En sådan kan du få mer information om här: perennmatta

Eller köp ett gäng plantor som du planterar med cirka 30 centimeters mellanrum över hela slänten. Passande perenner är till exempel biokovo- och flocknäva, bergormrot, jättedaggkåpa, waldsteinia, grönlandsk fingerört, Potentilla tridentata 'Nuuk' eller varför inte murgröna. Några av dessa säljs hos oss, kika gärna i vår webbutik: Odla.nuShop.

  1. Klätterväxter planterade utmed marken, som murgröna, yviga klematissorter typ skogsklematis, klätterhortensia och/eller klätterbenved.

Kanske hittar du nu någon kul ide att testa!

Med vänlig hälsning Sylvia