Växter i kruka - tips

Elinor

Hej

Jag håller på att rita en innergård till en bostadsrättsförening. De kan inte plantera något i marken och därför behöver all plantering vara i krukor och uppbyggda planteringar.

Kan du hjälpa mig med tips på växter, buskar och träd som fungerar bra i krukor och som klarar sig året runt i Stockholm? Eventuellt kan vissa av krukorna tas in på vintern.

/Elinor

Odla Svarar: 

För det första så bör planteringskärlen vara riktigt rejäla, gärna fodrade med frigolit så att det skyddar mot frost. Det ska dock finnas små hål i botten så att överskottsvatten rinner ut. Kanske bygga snygga, stora lådor av trä och lasera dem i passande färg? Ordna gärna vattningen automatiskt!

De mindre krukorna kan vara helt gjorda av ett isolermaterial, kolla Lindesbergskrukan! (http://www.madeinlindesberg.com/)

Växterna kan sedan vara oömma perenner, ståtliga grässorter, mindre träd och buskar och så lite vårglädje i form av lökar under dessa. Kolla dock att växtens härdighetszon är ett par nummer högre än Stockholms normala 2-3, eftersom växter i kruka har det tuffare än växter planterade i jorden. T.ex. Zetas nära Kungens Kurva har sådana växter, de har en liten utställning också.

Kolla t.ex. dvärgtallar och -granar, enar i olika former, bolltuja (ev på stam), oxbär (finns också på stam), benved, små prydnadsapel, dvärgkörsbär, pärlrönn och syren på stam.

När det gäller perenner är många härdiga, särskilt om man täcker med torra löv + granris under vintern. Men kolla särskilt sådana som flocknäva, biokovonäva, bolltistel (Årets perenn 2012), solhattar, bergenia, jättedaggkåpa och silverax. Men det finns många fler, beroende på läge och färgönskningar.

Till sommaren kan man komplettera med några färgglada krukor med sommarblommor.