Växter i jord med högt pH?

Barbro

Vi har en upphöjd jordbädd där vi har grävt ned aska från vår havreeldning vilket ger ett högre pH-värde för jorden. Vilka växter/buskar kan trivas i en sån miljö? Det är halvskuggigt till skugga från höga ekar.

Tack på förhand.

/Barbro

Odla Svarar: 

Hej

pH-skalan går från 0-14. Vid 7 är jorden neutral, under 7 är den sur och över 7 är den basisk.

För att exakt få veta vilket pH-värde din jord har, kan du göra ett pH-test. Du kan antingen skicka jord för analys eller skaffa en enkel pH-mätare för någon hundralapp. Det finns även enkla pH-testset för engångsbruk att köpa i handeln. När du sedan vet pH-värdet, kan du förbättra jorden så att den passar till det du vill odla. Du får också ta hänsyn till skuggan från ekarna.

Om jorden består mest av lera kan du sänka pH-värdet genom att tillföra naturell torv. Följden i väldigt basisk jord kan annars bli manganbrist som märks på till exempel rödbetor, mangold och spenat. Det kan också leda till järnbrist som man lätt ser på exempelvis hallon. Här kan du läsa mer om jorden och dess pH: Lär känna din jord

De flesta växter, buskar och träd trivs bäst med ett pH-värde runt 7, men inte alla. Det finns växter som vill ha sur jord, som rhododendron, hortensia och ljung, de trivs bäst med ett pH på 4-5. Potatis trivs bäst med ett pH runt 6. Många bär- och barrväxter vill också ha lätt sur jord.

Du kan pröva växter som plommon, körsbär, krusbär, sallad och kålväxter som vill ha ett lite förhöjt pH-värde, 7-7,5.

Är jorden ännu mer basisk, kan rent generellt sägas att växter som älskar kalk gillar denna miljö. En bra lista på dekorativa växter finns här: kalkälskande växter , men tänk även på detta med skugga!

Med vänlig hälsning Sylvia