Växtbelysning i källare

Sune

Hej Hanna

Jag har funderingar på att skaffa mej växtbelysning med ledljuslampor speciellt avsedda för ändamålet. Till våren tänker jag naturligtvis ta fram plantor, tomater ,gurka, blommor m.m.

Nu kommer jag fram till min fråga: Kan jag nu med bra resultat sätta frön och odla sallad, dill, persilja, rädisor m.m. Jag tänker hålla till i källare med c:a 20 varmgrader. Skall man då släcka lamporna på natten och lysa på dagen och är det annat man skall tänka på?

Det vore läckert att kunna gå ner i källaren och hämta grönsaker till frukost.

Hälsningar Sune

Odla Svarar: 

Hej Sune

Det går alldeles utmärkt att odla och förodla grönsaker under LED-belysning. Men det måste vara LED-lampor avsedda för växter och då specifikt för odling. En temperatur på 20 grader blir perfekt. För hög temperatur ger långa och taniga plantor, vid en lägre temperatur går det lite långsammare. Till förodlingen kanske du ska hålla en temperatur på 16-18 grader, då blir plantorna lite grövre.

Olika växter kräver lite olika ljus för att trivas. Vissa kräver ett minsta antal timmar mörker andra kräver ett minsta antal timmar ljus. Man kan optimera för en specifik planta, men i ditt fall skulle jag hålla mig på 16 timmar ljus per dygn, det brukar fungerar bra generellt.. Du styr ljuset med en vanlig timer.

Mvh Hanna