Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vattenskott på äppleträd

För tre år sedan klippte och formade vi till ett äppleträd (Filippa) på vår tomt som fått växa lite vilt i många år. Vi tyckte det såg bra ut med neråtgående grenar och inga som stack upp i himlen.

Året efter exploderade trädet med vattenskott. Det hade vi nog förstått eftersom det var så hårt skuret. Året därpå klippte vi bara bort en del av vattenskotten och lät någon decimeter av resterande vara kvar även om de stack rakt upp eftersom vi hört att växtkraften måste får ta vägen någonstans.

I år trodde vi då att nu blir det väl fruktbärande grenar istället för alla vattenskott men icke. Det fortsätter bara att bli vattenskott och all kraft går förstås till det med få äpplen som följd. Hur får vi stopp på alla dessa skott?

Hälsningar Lena

Odla Svarar: 

När det gäller unga äppelträd så har de ju mycket växtkraft som måste ta vägen någonstans - alltså de gör vattenskott. Om man tar det lite försiktigt med beskärningen så försöker den inte ersätta alla bortklippta med nya utan gör fruktämnen istället. Så mitt råd är att ta det lugnt med sekatören!

Sommarbeskär långa spjut lite och gör en gallring på felväxande skott på vårvintern, men ta inte alla på en gång utan i omgångar under flera år.

Sylvia