Vatten runt växthuset

Git

Jag har ett växthus, ca 11 m2, som tyvärr står på ett vattendränkt ställe. När vi ställde upp det grävde min man ut ett stort dike runt om och gjorde en påbörjad kanal som skulle forsla vattnet vidare .Det har inte funkat så nu har jag stenplattor i växthuset men det blir översvämning än då. Huset vilar på syllar, vi gjorde aldrig en ordentlig grund.

Min fråga: ska jag gräva igen den så kallade kanalen runt om? Jag upplever att vattnet samlas i den och går in i huset. Det är inte lika vattendränkt utanför. Vi är oeniga om detta.

Tacksam för förslag.

Vi bor i Värmland utan för Sunne så det är näst intill omöjligt att odla tomater mm utan huset.

/Git

Odla Svarar: 

Hej Git

Vilket elände. Det är tyvärr alltid så att genvägar tillslut blir senvägar. Jag förstår att ni inte hade plats att sätta upp växthuset någon annanstans varför det är ännu viktigare att göra en väldränerad grund och avleda vattnet från platsen på ett korrekt sätt, men det har ni säkert förstått.

Om ni inte vill göra om hela arbetet och fixa en väldränerad grund (som nog bör höjas upp en aning) så får ni lösa avrinningen från kanalen på annat sätt. Led vattnet till en annan lågpunkt och gör eventuellt en stenkista eller kanske en damm där . Är kanalen själva lågpunkten får man pumpa vattnet, med hjälp av en dränkbar pump, från kanalen till en annan avrinningspunkt/dräneringen.

Ett annat sätt är att dränera högre upp runt hela sänkan så att man tar hand om det mesta vattnet innan det rinner ner åt ert växthus med tillhörande kanal. Lägg inte igen kanalen eftersom hela området är vattensjukt och ni då får det svårare att leda bort vattnet. Ni kan däremot lägga ett dräneringsrör i botten och fylla på med dränerande makadam/singel ovanpå om ni inte vill ha ett öppet system.

Tänk på att inte leda vatten till grannens tomtgräns. Ni ska ta hand om ert eget vatten inom er egen tomt.

Lycka till.

/Karin