Vatten - järn och mangan

Gunilla

Hur påverkas växter av att bevattnas med vatten som innehåller höga halter av järn och mangan? Om inverkan är negativ, vid vilka nivåer blir det skadligt?

Och vad kan konsekvenserna bli för växterna om vattnet dessutom innehåller skiffer(olja)? Vi bor i en trakt där marken är rik på skiffer. Vi har lagt märke till att vattnet från en gammal källa som bara används för bevattning har en fet beläggning av olja.

/Gunilla

Odla Svarar: 

Vissa växter, som rosor, behöver lite mer mineraler än vissa andra växter. Lera har en förmåga att binda upp mineraler och järn så att det stannar kvar i jorden längre tid och därför är lera inblandat i t ex rosjord.

Det behövs relativt stora mängder av t ex järn för att växterna skall skadas, det samma gäller mangan. Hur mycket är svårt att säga för det varierar mellan olika växtarter, i t ex gräsmattor så gödslar man bort mossa med gödsel som innehåller järnsulfat, och en del gör egna blandningar med rena säckar järnsulfat tillsammans med gödsel utan att gräsmattan dör.

Det tydligaste tecknet på att det börjar bli farligt för växterna är om bladen börjar att missfärgas utan synbar anledning, och med tanke på att man vattnar växterna ganska ofta, och det regnar ju också ibland, så brukar ju jorden bli lite urlakad fram emot hösten. Liksom näringsämnen förs bort vid bevattning så lär ju även järnet och manganet föras bort så småningom.

Olja däremot kan vara sämre om det blir för stora mängder. Man lurar sig lite om man tittar på en vattenyta och ser olja på ytan så ser det ibland mycket mera ut än vad det är i verkligheten, för några droppar kan missfärga en hel pöl. Men du ser ju själv hur mycket olja det är och om du kan så kan du ju försöka avlägsna det från vattentäkten. Ett bra sätt är att försöka ta kontakt med ett universitet som brukar göra många olika försök med växter så de kanske har ett säkrare svar på var den kritiska gränsen går.

MVH Greger i Umeå