Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vass på stranden

Har mycket vass på stranden och vill försöka få bort det. Hur gör jag? Jag har börjat gräva för hand, men det finns hur mycket rötter som helst.. Har du någon ide hur man enklast kan göra.

Hoppas på svar.
MVH Håkan

Odla svarar:

Att få bort vass hör inte till det lättaste, det vet jag som hade mitt grönsaksland på gammal sjöbotten!!

Man schaktar ofta bort vass på ställen man inte vill ha det, men det är inte säkert att det håller i längden, man behöver säkert upprepa det med några års mellanrum, då den kommer tillbaka via jordstammar och frö om det finns kvar i närheten.

Men det håller något längre om man efter schaktningen brer ut en tjock markfolie under ett tjockt lager ny jord eller sand. Markfolien är samma material man använder vid vägbyggen. Men om vassen växer i vatten, då är markfolien ingen lösning utan det är bara schaktning eller att slå vassen som gäller.

Förr slog man vassen med skäror, liar eller en vasskärare som man drog efter båten. Numera kan man använda en bensindriven röjsåg eller traktor med slåttermaskin om vassen växer på torrmark. Man kan också hyra speciella skördefarkoster om man har stora områden att slå i vatten.

Man slår under blomningen från mitten av juli till och med augusti, då det under den perioden är som mest näring bunden till de ovanjordiska delarna och den då är mest sårbar. När man skördar under vattnet, kommer det in vatten i den ihåliga jordstammen och syretillförseln minskas och den kan ruttna. Detta behöver upprepas under några år för att vassen skall försvinna.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB