Vart finns bra (!) Gardenior att köpa?

Christer

Hej Sylvia

Jag vill börja med att tacka dig för dina råd om min mors 25 år gamla gardenia som blev traumatiserad, jag ställde en tidigare fråga till dig. Den verkar ännu ha lite liv i sig, vi får avvakta något år för att veta att den fungerar igen.

Jag vill nu köpa en gardenia till min mor, så hon tar hand om två stycken, då hon tycker om dem. Jag har kollat runt lite här och där, och givetvis kan man köpa gardenior i ex. Vivo i Hallund etc., men jag vill fråga dig om du vet vart man kan köpa bra, långlivade gardenior som har tagits varsamt hand om, så att de inte "ger vika" efter några år, hur bra man än sköter dem, och.som ger vita väldoftande blommor.

En bra gardenia, helt enkelt. Var kan man köpa dessa?

Tack på förhand!

/Christer

Odla Svarar: 

Hej

Gardenia är verkligen inte den lättaste växten att lyckas med, den tycker till exempel inte att stå i ett rum som är för varm, med torr luft och där man har elementen på under större delen av året. Gardenia är en typisk "vinterträdgårdsväxt" eller ska vi säga en växt för gamla, sällan eldade salar!

Vill ni ändå försöka få en gardenia att leva länge, så köp en kvalitetsplanta från en riktig plantskola med en kunnig trädgårdsmästare som gärna har övervintrat sina växter själv.

Köp inte en gardenia från matbutiken, deras växter är ofta snabbförökade och har dragits upp i ett växthus under optimala förhållanden. Sådana växter kommer att chockas svårt när de kommer hem till den krassa verkligheten utan högtrycknatriumarmaturer, svalt, fuktigt luft och inga gassande element i närheten.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia