Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Varför sväller inte äpplena

På vår gård finns ett litet äppelträd som jag inte vet hur gammalt det är (gissar på 7-10 år). Jag vet inte heller vilken sort det är, det är lågvuxet med väldigt röda frukter. Tror inte det har gett frukt förr. Men förra våren beskar jag det en hel del, kronan behövde "luftas". Lyckan var stor när det blev en enorm blomning och massor av fruktsättning. Men sen hände liksom inget mer. Frukterna blev inte större än plommon.  Visserligen verkade det vara någon slags skorv på dom, men det ska väl ändå inte påverka hur de sväller?

Jag har lärt mig att trädet sköter gallring av frukt själv, eller skulle jag ha hjälpt till? Hur gör jag nu i vår, ska jag beskära trädet igen, i så fall hur, eller ska jag låta det vara?

Hjälp!
/ Mari

Odla Svarar: 

Låt det vara nu, ev. vattenskott (sådana som växer rakt upp) kan du dock gallra bort.

Vissa sorter gallrar själv men inte alla. Så om den inte gallrar själv, så tar ni bort kart så att det går 2-3 fingrar emellan. Se också till att trädet får gödning nu på våren och så vattna, om det blir längre torrperioder under våren och sommaren, så att frukten orkar utvecklas.

Sylvia