Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Varför så arga på tallar

Hej!
Jag bor i en brf-förening och på vår gård har vi 10 tallar varav 3 stycken ska fällas. Det är skogmark som husen är byggda på (-70-talet) och ett både bergigt och kuperat område. Det gör att på vissa ställen så är det för mycket sten för att kunna plantera några andra träd än befintliga tallar, som var självsådda när husen byggdes.

Många människor på den här gården är jätte negativa mot dessa tallar. Själv förstår jag inte varför. Jag bor högst upp i huset och njuter av att se grönska året runt på vår gård utanför mitt fönster.

Ibland får jag höra argument att det är så svårt att odla andra växter under tallarna och att rötterna växer in i fasaden osv. Men de här tallarna står mitt på gården, inte i närheten utav några husfasader.

Min fråga är, varför är det så negativt med vanliga hederliga svenska tallar på gårdar? Eller kanske vad är det som är så negativt med tall, är det negativt att ha det på gården? Det finns gräsmatta under, men de ställen som den är torr på är där det är lite marktäcke och bergigt.

Vad finns det för fördelar med tallarna?

Jag kan bara argumentera för det estetiska med tallar och att bo högst upp i huset. Jag är dessutom med i trädgårdsgruppen och ska vara med och planera våra gårdar, vilket gör att det känns jätte viktigt att förstå vad det innebär med dessa träd.

Så jag vore jätte glad för svar.
ack på förhand.
Mvh Katarina

Odla Svarar: 

Jag kan bara tänka på en sak mot tallar: folk förknippar dessa med 70-talet och kallar dem för tråk-träd, det planterades ju massor med barrväxter då. Nu är dessa barrväxter i många fall fula och ovårdade, alltså tråkiga. Men även sådana förvuxna 70-talsbergtallar kan man stamma upp och få snygga "jättebonsaier" av dem om man bara vill. Så jag förstår inte heller hetsjakten mot tallar - de är vackra i rätt miljö och det verkar ju vara så hos er då ni har mycket sten och det rör sig om en f.d. skogsmark, där svenska träd bör passa bra.

Tallen hotar inte husgrunder om den nu inte växer alldeles inpå knutarna - däremot kan den vid svårare storm falla på huset, om den skulle vara dåligt förankrad i marken. Vilket ju inte har hänt på 30 år hos er...

Vissa gillar inte att tallarna tappar en del kottar, barr och frömjöl på våren - men jag älskar gångstigar klädda med tallbarr! Det doftar härligt och är mjuka att gå på.

Så, hoppas du har lite argument för tallarna nu - de bör ju få chansen om ni inte har bättre alternativ att komma med! De stickiga enarna och granarna som skulle komma i fråga som ersättare i denna miljö, kanske inte gillas av barn, som springer på dem och får vassa barr i fötterna...

Lycka till!
Sylvia