Varför krussjuka i Sverige!

Lars Hillerström

Hej, Jag har just kommit hem från en längre resa på Balkan. I södra Bosnien och i Montenegro såg jag oändliga persiko-odlingar men inte ett enda blad med krussjuka. Väl hemma möts jag av mitt persikoträd med enbart sjuka blad. Ringde till min kompis nere i Skåne och fick veta att hans träd hade samma problem. Båda två har vi Frost. Varför är vartannat persikoträd i vårt land angripet men inget av de tusentals som jag såg på Balkan?

Lars

Odla Svarar: 

Hej! Jag har inte något faktablad om saken att falla tillbaka på, men jag kan gissa: Kemisk bekämpning är inte möjlig för hemmaodlare i Sverige, då det saknas medel för användning i hemträdgårdar i Sverige. Man får inte använda starka kemiska bekämpningsmedel till hemmabruk.

På yrkesodlingar, särskilt i södra Europa sprutas träden däremot med kemikalier mot svamp och då håller de sig synbart friska, men frågan är hur det påverkar miljön och frukterna.

Svampsjukdomar som krussjuka gillar fuktigt och kyligt väder och sådant har vi ju gott om i Sverige. I södra Europa har man oftare torrt och soligt väder än vad vi har.

Så jag kan tänka mig dessa saker som gör att vi har krussjuka hos oss.

Med vänlig hälsning Sylvia