Var placera höga växter?

Neraldo

Hej

Planerar en köksträdgård där grönsaksodlingen ska ske i upphöjda bäddar. Jag tänkte växelodla höga växter som solros, jordärtskocka, höga bönor och luktärter och kanske majs - i bäddar på kökslandets sidor, för det passar inte att ha dessa höga åt norr, som annars skulle vara en given placering. Odlingsytan sluttar lätt i riktning mot ungefär syd-syd-väst. Nedre begränsningen är 19 m (tänkte ha sparris där i sträckning ungefär väst-nord-väst mot öst-syd-öst). Långsidorna löper så att rektangeln avsmalnar norrut, d v s långsidorna är ca 30 m och norra kortsidan 9 m. De övre två tredjedelarna är tänkta för bär, damm och kryddavdelningar.

Om bäddar för dessa höga växter görs på rektangelns sidors nedersta del; hur långt bör avståndet (gången) vara för att inte skugga (egentligen: skugga dem så mycket att odlingsresultatet blir märkbart sämre) de parallella grönsaksbäddarna innanför?

Mvh Neraldo

Odla Svarar: 

Hej Neraldo

Om det inte passar att ha de höga växterna i norr kan du ha dem längs den östra kanten så skuggar de främst på morgonen och en bit in på förmiddagen. Låt gången bli minst 60 centimeter och gärna upp till 1 meter om du har plats. Du kan så precis väster om de höga plantorna så du slipper ogräsrensa en del, eller sätt till exempel en icke revande smultronkant mot gången.

Lycka till önskar Karin