Var kan jag köpa äpplegrundstammar i Göteborgstrakten?

Bo Wallander

Hej Jag har en liten trädgård i Göteborg. Jag skulle vilja börja ympa goda äpplesorter. Var kan jag köpa grundstammar till äpple här i Göteborgstrakten. Eller kanske någon vill skänka bort några markskott av äpple/vildapel?

Bo

Odla Svarar: 

Hej!

Det säljs inte grundstammar i vanliga trädgårdshandeln. Det finns dock en odlare, Rögle plantskola i Ängelholm, som säljer grundstammar, men de säljer till yrkesodlare i buntar på 25-30 st. Men det kan ju löna sig att fråga ändå om du vill öva på ympning. De kostar inte så mycket per styck. Grundstammar beställer du nu på hösten och de levereras till våren och är barrotade, vilket betyder att du måste plantera genast när de kommer.

Men det enklaste kanske är att köpa ett svagväxande äppelträd i den vanliga handelsträdgården. Välj ett som är ympad på stammen B9 eller den lite större B 491. Det kan du köpa nu på hösten och plantera. Till våren kan du sedan pröva att ympa fler sorter i detta träd. Ympkvistar finns att beställa från nätet. På så sätt vinner du också några år istället för om du börjar på ett "spö".

Med vänlig hälsning Sylvia