Var hitta Oxalis tuberosa?

Edwin

Hej

Jag tycker om Oxalis och har sådana med vita, rosa och ljuslila blommor och skulle vilja odla Oxalis tuberosa som krukväxt, eftersom den har kanariegula blommor. Blir det många blommor på den? Att den även är en grönsak är en bisak för mig. Var får man tag på frön i Sverige om den går att odla från frön? Om det är svårt att odla den från frön var får man tag på en knöl att framställa den från?

Jag bor i Stockholm och har inglasad balkong.

Med vänliga hälsningar Edwin

Odla Svarar: 

Hej

Oca, Oxalis tuberosa, är en ätbar rotfrukt från Anderna, där indianerna äter rotknölarna. Det kan ibland finnas knölar till salu på invandrarbutiker, du kan ju alltid fråga.

Men om det enbart är för de gula blommornas skull du vill odla oca, så finns det numera förädlade sorter av vulkanoxalis, Oxalis spiralis ssp vulcanicola, som namnsorten 'Zinfandel' med purpurfärgade blad. Dom brukar ibland säljas hos välsorterade plantskolor.

En grönbladig, gulblommig art är mattoxalis, Oxalis magellanica, som också kan ibland träffas i plantskolorna att odlas som prydnad ute.

Klöveroxalis, Oxalis stricta, tidigare namn är Oxalis fontana, är ju en vildväxande art hos oss i Sverige, den betraktas nästan som ogräs. Den finns även rödbladig variant av den.

Det går förstås också ta in utesorter i en kruka och odla som rumsväxt eller ute på balkongen.

Med vänlig hälsning Sylvia