Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vanilla planifolia

Hejsan.
Har alltid älskat vanilj då genom att en stor passion är bakning. Äkta varor bäst. I höstas så "råkade" in handla just äkta varan, en Vanilla planifolia. Har nu sedan dess letat fakta som en tok. Både på svenska och utländska sidor. Så vill fråga någon som förhoppningsvis vet mera. Just om hur den skall odlas? Hittar bara väldigt "enkla" odlingsråd. Vill ha lika mkt fakta som "vanliga" orkidéer får i böcker och liknande. Det tar in mej på min andra fråga.

Böcker, finns de någon bok över huvud taget denna vackra orkidé finns med i? Så man kan få fakta därifrån? Är ju en klättrande orkidé men varför levereras den i ampel hängande? Kan man ha den så eller är de bättre att ställa ner den och ge den något att klättra i? Sedan vet jag att fukt och varmt är för den. Men ljus? Vilken lampa? hur många lumen hur många K? Runt 4500-6000K räknas som dagsljus. Ska jag upp i det?

Vet att de är en massa frågor. Men de här har blivit min lilla älskling totalt. Har 3 andra orkidéer också, men de är sådan man kan hitta fakta om och lösa ens funderingar.

Tacksam för hjälp och tips på info.
Emma

Odla svarar:

Att det inte står så mycket om vanilj i böckerna kan jag förstå, då den är rätt svår att klara av hemma! I Göteborgs botaniska trädgård odlas den i ett s.k. orkidérum klättrandes på trädstammar. Det är dagsljus-lysrör med nämnda antal lumen där och fuktigheten och värmen är relativt hög. Så detta kan man knappast åstadkomma hemma, men det är nästan så det måste vara för att få blommor och därmed frukter.

Jag är tyvärr ingen orkidéexpert, så kanske kan du få ytterligare info från Svenska Orkidésällskapet: http://www.orkidesallskapet.se/ Annars finns här många länkar: http://hem.passagen.se/orkideer/laenk.htm

Kolla även denna bok, jag har för mig att vanilj finns med men är inte säker: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153424719

Dessutom anordnas det orkidéutställningar hos t.ex. Blomsterlandet så här på vårvintern. Passa på och ta dig dit och fråga Arne Kastberg, som anordnar dessa utställningar och som är en orkidéexpert!

Hoppas detta kan hjälpa dig lite?
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB