Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vaniljorkide

Hej!
Jag har sedan två år en vaniljorkide hängandes i ett östfönster. Nu börjar det bli lite längd på den men den vill inte grena sig. Den  verkar dock trivas prima i den lilla portion vitmossa jag rotade sticklingen i.

Hur ska jag gå vidare med denna planta för att få den att blomma och hålla länge? Den känns stabil men jag vill för allt i världen inte ta kål på den.

Apropå det så lyckades jag i höstas vattna sönder en "pajas-orkide", den kallades så på plantagen men jag har inte sett namnet någon annanstans. Den hade doftande lila blommor och feta bulber. Efter en månad mörknade den och blev sur av vatten. Jag läste någonstans att jag skulle sluta vattna tills nya skott kommer och nu tror jag att jag torkar ihjäl den. Det kommer inga skott! Vad ska jag göra med denna? Börja vattna?

Tack på förhand
Mats

Odla Svarar: 

Hej Mats,
Tack för din fråga. Jag vill be om ursäkt för att det tagit så lång tid att besvara den.

Vaniljen grenar sig vanligen inte. Det du eventuellt kan göra är att, när det finns rötter på ett toppskott, skära av 30 cm av toppen och rota denna stickling för sig. Dock behöver toppskottet rötter, som sagt var. När du skurit av toppen ger den gamla plantan minst ett, möjligen fler, nya skott.

Du kan läsa mer om Vanilj i min artikel här.

Pajasorkidén heter på latin Zygopetalum. Du kan läsa om den i min nyskrivna artikel om släktet.

Lycka till och hör gärna av dig igen!
/ Björn