Valnötter

Tina

Vi har för första gången plockat och skalat mängder med valnötter. Nu undrar jag hur skall de torkas, i ugn eller i rumstemperatur? Tina

Odla Svarar: 

Pröva att bre ut dem på ett lakan eller en handduk som du lägger intill ett påslaget element, på kylskåpet eller något annat ställe där det är torrt och varmt.

Du måste förstås ha tvättat bort fruktköttet helt, tvättat valnötterna och torkat dem noggrant. Placera dem sedan rejält torrt. Tänk på att valnötterna mognar ganska sent hos oss. Det gröna höljet bör ha blivit brunt och spruckit upp av sig själva innan nöten kan anses vara moget.

Det ska gå också att torka i (varmlufts)ugn med luckan på glänt. Fukten måste alltså kunna komma ut. Ca 50°C brukar man ha när man torkar i ugn. Lägg en grytvante e.d. emellan så att luckan inte går igen när du torkar. Provsmaka då och då så att du vet hur torra nötterna är.

Du kanske kan tänka dig att köpa en billig tork, typ svamptork, en sådan föser ut ångan med ett fläktsystem. Har du mycket nötter är det kanske värd att punga ut de 500-600 spänn en sådan tork kostar, den kan ju även användas till svamp och frukter mm.

Med vänlig hälsning Sylvia