Valnötter

Yvonne Persson

Hej! Jag har ett valnötsträd som gav massor av nötter förra året. Tyvärr så möglade en stor del av dem. Jag lät några torka i rumstemperatur, några i svag värme i ugnen, några lite svalare. Ingenting hjälpte. Vad ska man göra? Hälsningar Yvonne

Odla Svarar: 

Hej!

Att de möglar är rätt vanligt om de ligger lite för fuktigt och mörkt. Inne i bostaden kan det ändå vara för fuktigt om de ligger i rumstemperatur. Pröva att bre ut dem på ett lakan eller en handduk som du lägger intill ett påslaget element, på kylskåpet eller något annat ställe där det är torrt och varmt.

Du måste förstås ha tvättat bort fruktköttet helt, tvättat valnötterna och torkat dem noggrant. Placera dem sedan rejält torrt. Tänk på att valnötterna mognar ganska så sent hos oss. Det gröna höljet bör ha blivit ganska brunt och spruckit upp av sig själva innan nöten kan anses vara moget.

Det ska gå också att torka i (varmlufts)ugn med luckan på glänt. Fukten måste alltså kunna komma ut. Ca 50°C brukar man ha när man torkar i ugn. Lägg en grytvante e.d. emellan så att luckan inte går igen när du torkar. Provsmaka då och då så att du vet hur torra nötterna är.

Du kanske kan tänka dig att köpa en billig tork, typ svamptork, en sådan föser ut ångan med ett fläktsystem. Har du mycket nötter är det kanske värd att punga ut de 500-600 spänn en sådan tork kostar, den kan ju även användas till svamp och frukter mm.

Med vänlig hälsning Sylvia