Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Valnötsträd

Jag bor i södra Skåne (växtzon 1) och vill odla valnötsträd. Jag tänker ha en 2m hög mur runt omkring min åker så att rådjuren inte kommer in och äter på mina skyddslingar.

Jag har ett antal valnötter, modell jumbo med skal på, ursprung Californien. Hur går jag nu tillväga på bästa sätt för att locka nötterna till att gro och växa?

Jag har sett att de tål blåst, saltstänk och sand. Hos mig får de inte så mycket blåst pga muren till en början, och så slipper de saltet. Men däremot så funderar jag på om det inte vore bra att lägga på sand (det är lerjord), vad tror du? Det blir ju varmare än växtzon 1 med muren, och så värmer sanden också. Det har ju vuxit valnötsträd vilt här i Skåne tidigare, och så fins de i metropolen Trelleborg (olika sorter i stadsparken).

Sammanfattningsvis hur börjar jag?

MVH Birgitta

Odla Svarar: 

Sand bör du lägga på, eller hellre småkornigt grus. Vidare torv och humus (=kompost). Detta förbättrar på sikt lerjorden, som i och för sig är mycket näringsrik.

Om man ska lyckas med sådden måste valnötterna vara färska, nyligen nerfallna från trädet. Äldre frukter har i regel förlorat grobarheten. Det är själva nöten som ligger inuti skalet som gror och bildar nya plantor. Du bör fila ner nötskalet eller knäcka det lätt först.

Plantera i sandblandad jord och håll sådden fuktig och varm. När sommaren kommer, kan du sakta börja träna den nya plantan för utelivet, men den kan behöva övervintras svalt (1-5 grader) inomhus några år innan den är stor nog att planteras ut, beror lite på läget. Pröva, om du har flera kärnor och alla gror.

Sylvia