Valnötsträd

Ingrid Persson

Vi flyttade i somras. Där vi bodde innan hade vi ett jättestort valnötsträd och med hopp om att kunna plantera ett nytt valnötsträd där vi bor nu puttade jag ner några valnötter i en kruka. På bilden jag bifogar ser du att det har blivit 7 plantor!

Nu undrar jag vad jag ska göra härnäst. Ska de få fortsätta växa i krukan? Ska jag plantera om dem i var sin kruka? När ska jag plantera ut dem? Krukan har sedan jag planterade dem stått i garaget där det finns ett litet fönster. Ska jag fortsätta ha dem där?

Jag vill så gärna att det ska bli träd av dessa, till oss som minne och kanske till barnen när de har skaffat egen trädgård.

Odla Svarar: 

Hej!

Oj så fina plantor! Det ska bli kul för dig o barnen att kunna plantera ett eget valnötsträd så småningom. Men börja med att låta dem växa till sig ännu ett tag i krukan. Gödsla dem med näringsvattning i den kruka de står nu och lite senare byt dem till varsin kruka med bra blomjord med leca.

De behöver bli lite större och bilda vedartade stammar innan du kan plantera ut dem, så det bästa är att du fortsätter att odla dem i kruka ett par år till.

Ta in krukorna över vintern i garaget, men under sommaren kan de stå ute. Men börja vänja dem sakta att stå ute, bara en liten stund att börja med, gärna övertäckta med plantskyddsväv, för annars kanske de chockas och dör! De tål ingen frost ännu, så ta inte ut dem om det inte är varmt ute.

Med vänlig hälsning Sylvia