Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vallört, Symphytum tuberosum

Vallört, Symphytum officinaleHej!
Jag har förgäves letat i böcker. Jag har inte sett den någon annanstans, varken i trädgårdar eller i naturen. Bilderna jag bifogar är från ett tidigare år. Det är på en sommarstugetomt från 1940-talet. Jag flyttade hit för 10 år sedan. Då var trädgården förvildad, ingen hade brytt sig om den på minst 7 år. Växten fanns på flera platser. I en solig rabatt, där den vissnade ner på sommaren, intill en syrenhäck (på skuggsidan) och på ytterligare en skuggig plats. Kan det vara en vild växt? Jag har flyttat den från rabatten till halvskugga, där den verkar trivas. Den är cirka 40 cm hög och blommar i maj. Den har hittills i år kommit upp 5-10 cm. Den växer som en marktäckare, på ett kvadratmeterstort område på varje ställe, men den sprider sig inte så mycket. Blommorna är ljusgula och har ofta några bruna små fläckar, så den ser lite smutsig ut. Det är ibland små hål i blomman, gjorda av insekter. Humlorna tycker om den, liksom sniglar.

Hälsningar från Suzanne

Odla Svarar: 

Den heter Symphytum tuberosum, gul vallört. Är vildväxande på kulturmark, men mycket sällsynt.

Sylvia