Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

"Vall" runt rhododendron

I trädgården till det hus vi flyttade in i i höstas finns en hörna med rhododendron. Dessa är omgivna av en upphöjd vall - fyrkantig, ca 2 dm hög och bred. Den är inte så snygg, mossbeväxt och några taniga ormbunksgrenar sticker upp. Men, jag som inte kan något om rhododendron, gissar att den fyller en funktion? Och om jag bör behålla denna vall, hur kan jag "piffa till" den?

Elna

Odla Svarar: 

Jag skulle tänka mig att det är torvblock som bildar vallen. Från början har det kanske varit så att rabatten har varit i samma nivå med vallen, alltså en upphöjd bädd, men med tiden har jorden i rabatten sjunkit ihop medan vallen har blivit kvar. Torvblocken är där för att hålla den gissningsvis sura rododendronjorden på plats, det är det som är meningen.

Du kan piffa upp dem genom att t.ex. fylla lite mer torvjord bakom vallen (täck dock inte rhododendronens grunda rötter för mycket, de vill inte hamna för djupt!) och plantera olika sorters ljungplantor på vallen/bakom eller låta den bli helt mossbevuxen, vackert när den är färdig! Man kan hjälpa mossan genom att lägga några sjok mossa här och där på vallen, så småningom växer det ihop.

Sylvia