Välja rabarbersort

Eva

Hej

Jag vill plantera rabarber vid min sommarstuga - har alltså inte tillsyn hela tiden. Vilka sorter är bra? Jag gillar att göra saft och sylt förutom att äta dem i pajer.

Jorden vet jag inte så mycket om, men kan fylla ut med ny jord där jag ska plantera. Huset ligger vid Mälaren, på södra sidan. Tomten sluttar men platsen ligger skyddad. Är det några växter som trivs särskilt bra med rabarbern, eller tvärtom?

Tacksam för svar, bästa hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej

Rabarber är en ganska tuff växt som efter att ha etablerat sig, klarar att växa bra även om du inte är där hela tiden och pysslar om den. Vattning behövs i början så att rabarberplantan kommer igång att växa, men sedan får den stora blad som hjälper till att hålla jorden fuktig längre. Du kan också odla rabarberplantorna under skyddsväv i början, en vit luftig väv som finns att köpa i plantskolorna.

Du kan lägga färskt gräsklipp på marken under rabarberplantan så att det både gödslar och skyddar mot uttorkning. Upprepa några gånger under sommaren.

Välj en ganska kraftig, naturgödslad matjord till rabarbern. Du kan plantera dina rabarber i kanten av grönsakslandet. Där får de sällskap av andra grönsaksväxter, men alldeles intill rabarbern bör du inte plantera något, eftersom den blir så stor att risken är att den täcker "grannarna".

Du kan välja rabarbersort efter smak, men om du har känslig mage så välj sorter med låg vattenlöslig oxalathalt, till exempel Elmblixt. Smaken är dock lite svagare hos denna rabarbersort. Om du får tag i den nyare, danska sorten Rosenhagen, är oxalathalten låg men smaken är god och stark. Du kan ju göra ett experiment och pröva olika rabarbersorter om du skall ha flera plantor, och sedan använda dem blandade eller var för sig.

Med vänlig hälsning Sylvia