Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Väldigt stor cypress häck

Jag har köpt ett hus med en cypress häck som går jäms med en väg och trottoar den är ca 8 meter hög och 25 meter lång jag undrar om man kan såga ner den till ca 2 meter utan att den dör.

Skall sägas att den är ca 1,8 meter bred. Skall den sågas på något speciellt sätt?

Har även en cypress häck som är ca 2,5 meter tjock. Undrar vad är det som styr hur mycket man kan klippa in den?

Roger

Odla svarar:

Detta med att klippa ner stora, gamla cypresshäckar har varit på tapeten ett antal gånger. Det blir sällan lyckat, ofta får man ett fult, stympat utseende på häcken som inte gör någon glad. Om det är enda alternativet, kan man ju försöka, men det slutar oftast med att man får ta bort det hela och plantera en ny. Men som sagt, försöka duger.

Cypressen måste ha kvar grönt innanför snittet, så om man vill smalna ner för breda häckar, ska man kolla noga så att alla grenarna man kapar fortfarande har grönt kvar. Men resultatet blir inte så bra, åtminstone inte i början, det tar några år innan den är grön och fin igen. Så det lönar sig att trimma från början innan häcken har fått alldeles för vidlyftiga proportioner.

Är det ljus man vill ha in i trädgården, är det kanske ett alternativ att ta bort de risigaste cypresserna helt och stamma upp en del övriga, så att man får en luftig rad små stamträd med en vacker krona och en någorlunda slät stam. Stamhöjd på ca 1/3 brukar vara lagom och man kan knipsa av lite från toppen så att trädet inte blir högre, om man inte vill det.

Behövs det då lite mer insynsskydd kan man plantera några lätta, blommande buskar framför stammarna och få en mer varierande "häck" av det hela.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB