Vad välja till skogsmark?

Anette

Hej

Jag har en sommarstuga i Marks kommun, marken som är runt stugan är skogsmark. Jag tycker om det pga att där växer blåbär, lingon och lite gula kantareller runt stugan. Jag har försökt att sätta olika blommor men det är svårt, jag har hällt planteringsjord runt blommorna och rosenbuskarna.

Vilka blommor och blommande buskar trivs i skogsmark?

MVH Anette

Odla Svarar: 

Hej

Du kan försöka hålla det så "naturnära" som möjligt genom att välja växter som till stil och växtsättet påminner om vilda växter eller sådana som även påträffas förvildade i naturen. Häggmispel, aronia, berberis, oxbär, tibast, rododendron, rosenrips, syren - där har du några buskar du kan pröva.

Gör blomrabatter genom att bearbeta jorden och blanda med mulljord, torv och lövkompost så att du får en bättre underlag för blommorna. Vill du även odla grönsaker så pröva att odla i pallkragar.

Håll gärna sådana planteringar i närheten av stugan så att de inte blir uppätna av rådjur så lätt. Plantera och så gärna växter som rådjur inte gillar, se mina listor på perenner och buskar. Välj sådana som passar i miljön.

Om du vill ha rosor så välj tåliga sorter som Rosa rugosa, vresros. Visst kan rådjuren äta upp knopparna även på dem men de är taggiga så de är inte det första de ger sig på.

Av lökväxter kan du pröva olika sorter av påskliljor och poetnarcisser, snödroppar, vårstjärnor, Allium och scilla.

Med vänlig hälsning Sylvia