Vad ska jag välja?

Nadja

Hej! Tänkte göra en del beställningar hos er som ny kund.Vill gärna ha lite råd:

Vi har precis flyttat in i en vacker enplans villa med stensatt trädgård i stort sätt och inte en planta finns. Nu har vi plockat upp massor med stenar och gjort snygga rabatter så nu gäller det att plantera rätt och enkelt då vi inte är så duktiga på växter.

På sydsidan har vi en ca 30m lång rabatt. Där vill vi plantera perenner i form av buskar och komplettera med kortare växter som matchar perenner. Där har vi halvskugga då det ligger mot grannens staket. Jag vill gärna klämma in en doftschersmin. Blommar den första året?

På västsida har vi sol hela dagen och där har vi rabatter infällda i sten rektangulära och fyrkantiga + lång rabatt kantad med sten parallellt med gatan. I den långa rabatten vill vi ha några runda växter på stam som upphöjare och där emellan låga perenner som marktäckare. Vad föreslår ni? Och vad passar i dom ovan nämnda?

Vad föreslår ni i den långa rabatten på sydsidan?

Tacksam för svar.

Bästa hälsningar Nadja

Odla Svarar: 

Hej! Förlåt att svaret har dröjt, frågan hade hamnat på fel ställe.

Jag skulle velat veta färgen på ert hus, för att kunna ge bättre förslag. Men läs gärna min artikel Växternas kulörer mot husets färger.

Jag vet inte heller vilken zon du bor i, men ger några förslag som du kan prova i Sydsverige som brukar gå bra i lite torrare soliga lägen, d v s i sydrabatten: Buddleja davidii, Cotinus coggygria, Caryopteris, Aronia, Berberis, Amelanchier, Tamarix, Rosa, Lavandula, Stachys byzantina, Salvia, Nepeta fassenii.

På Odlas rubrik Rabattförslag finns massor av idéer, kolla gärna om du hittar något roligt där!

Lycka till! Sylvia