Vad ska jag plantera vid husväggen?

Linda Sandelin

Jag är helt ny i trädgårdsvärlden då vi endast bott i hus i ca 6 månader. Nu är sommaren snart slut och vi har insett att det inte finns mycket till grönska i vår trädgård. Eftersom vi är helt nya på det här vill vi ha tips på vad vi kan plantera. Vi har en hel garagevägg med eftermiddags/kvällssol där jag skulle vilja sätta spaljéer, men vad ska jag plantera? Gärna en vit blomma, inte alltför stora. Något som återkommer år till år. Köper man "färdiga" buskar eller sätter man frön? Har även en bit husvägg som är grå och tråkig som skulle behöva en högre buske av något slag (gärna som blommar) eller en klätterväxt även där.

Har i sommar planterat ett plommonträd och runt trädet skulle jag vilja gräva upp och göra ett litet "land" med blommor. Vad passar där? Lökar som blir tulpaner? Kan jag sätta flera olika "växter" som blommar olika perioder?

Tacksam för alla tips och idéer!

Odla Svarar: 

Hej! Välkommen till växternas och trädgårdens underbara värld, här finns det mycket att upptäcka så småningom! Sätt upp spaljéer mot garageväggen. Kanske kan ni snickra själva en enkel rutspaljé av 3x3 cm ribbor? Lämna dock ca 15 cm mellan spaljen och väggen och gör en möjlighet att vita ner spaljen för underhållning av väggen. Måla spaljen sedan så den passar.

Sedan föreslår jag att du kikar på starkväxande klematis att plantera där, som 'Summer Snow', se min bild.

Nu på hösten hittar man massor med växter i plantskolorna till reapris, de säljer ju ut sortimentet inför hösten! Så passa på och köp färdiga plantor nu! Av klematisen behöver du dock bara en, den blir stor! Men passa på och köp bärbuskar, frukträd och dekorativa buskar och perenner nu! Plantera dock inte några större växter alldeles intill stammen på fruktträd utan låt marken täckas av någon "snäll" marktäckande växt typ låga nävor e.d. eller varför inte smultron! Mellan dessa kan du sedan peta in smålökar nu på hösten, typ scilla och snödroppar, de ger vårglädje.

För tulpaner kan du göra en rabatt framför klematisen utmed garageväggen, de hinner blomma färdigt innan klematisen sätter igång på våren. Klematisen bör ju klippas ner ganska rejält på senhösten.

Du kan också göra rabatter för perenner och buskar, men gör lite i taget och fundera hur du vill ha det, börja med trädgårdens "väggar" som är buskar, häckar och träd.

Lycka till! Sylvia