Vad saknas?

Maria

Hej,

Planerar inför årets trädgårdsarbete och tittar på bilder från förra året. Men det känns som jag kört fast, det saknas något men vad? De första åren har jag planterat en hel del för att den tidigare grässådden med jord hamnade på uteplatsen efter regn, så det blev trädgård istället. Vi byggde en stenmur och har sedan planterat efter tycke och smak.

Bör jag inrama min trädgård för att skilja den mot grannens vildvuxna, bör det vara samma växter runtom? Har satt en ligusterhäck mot grannen men lite olika buskar och några rosbuskar upp mot norr.

Övrigt mycket perenner, lavendel. daggkåpor, kantnepeta mm.. Gillar vitt, grönt, rosa och lila.

/Maria

Hälsningar Maria

Odla Svarar: 

Hej!

Jag har lite svårt att uppfatta på bilden vem t.ex. slänten till vänster tillhör, dig eller grannen? Om den tillhör dig, tycker jag att du kan plantera den med någon marktäckande växt för den kan ju inte klippas med gräsklipparen då den är så brant. Kanske en matta av liten stefanandra, som är en låg- och bredväxande buske, eller varför inte en matta med marktäckande perenner typ flocknäva eller Sedum. Perennamattor finns att köpa färdiga på rullar, man rullar ut sådana ungefär som man rullar ut gräsmatta.

Rabatten som jag ser här kanske behöver omorganiseras lite. Plantera hellre grupper av samma växt till en lite större enhet istället för att alternera dom om varandra. Detta för att skapa lite mer strukturerad plantering som inte känns plottrig.

Det saknas också höjd, du skulle kanske ha några högsmala växter som ger struktur. En grupp smala enar eller idegranar kanske? Några höga dekorationsgräs?

Visst kan du rama in tomten med en häck. Men ingen säger att det måste vara samma häck runtom, däremot helst samma häckväxt i samma rad, så att det blir mer lättskött.

Låna eller köp böcker som handlar om trädgårdsplanering och titta på olika sorters lösningar. Låt dig inspireras!

Men det enklaste är att låta en trädgårdsdesigner göra en ritning över hela trädgården som du sedan kan jobba efter. Man spar pengar och tid om man har en färdig plan att jobba efter. Se på Gula sidorna efter trädgårdsarkitekter och -designer.

Med vänlig hälsning Sylvia