Vad plantera i slänt?

Lisa

Hej

Jag skrev till dig för ett tag sen ang att sätta Vintergröna, Vinca minor, i en slänt vid en å i söderläge, i Skåne.

Nu tänkte jag höra om du har förslag på någon annan marktäckare som skulle kunna passa ihop med den. För saken är att slänten är i vår tomt men slänten är ca 50 m bred x 2 m hög, så det blir väldigt mycket. Jag tänker att det kanske blir tungt att bara ha samma på hela och därför bryta av med något annat. Men som jag skrev tidigare så är den inte så att jag kan gå och pula där en massa och den är lite brant, så jag vill inte lägga en massa tid där varje år, utan har tänkt att den ska kunna sköta sig själv någorlunda.

Vi håller på och bygga staket ner mot slänten också som du kanske ser på bilden.

Tack för er hjälp.

Vänligen Lisa

(Här nedanför ser du frågan som jag ställde första gången.)

"Hej

Vi har en tomt med en slänt ned mot en å i Skåne. Slänten ligger i söderläge och där skulle vi vilja plantera marktäckare. Vi tänkte bara fokusera på en sort som enkelt sprider sig och är tålig och sköter sig själv. Dels för att det ska bli fint och dels för att vi har barn och kommer att ha staket ner mot ån, så det kommer att vara krångligt att gå omkring där och fixa en massa.

Vi är intresserade av vintergröna, Vinca minor. Men det jag oroar mig över är om den klarar det soliga läget? Mvh Lisa"

Odla Svarar: 

Hej

Det var ju en mycket större slänt än vad jag trodde, så kanske enbart vintergröna blir lite väl pyttigt på hela området, även om du kan ha det i vissa ställen.

Om du vill ha en lite kraftigare växtmatta så rekommenderar jag att du planterar flocknäva, Geranium macrorrhizum. eller bergormrot, Bistorta affinis och låter den bilda en matta. Du behöver cirka 9 plantor per kvadratmeter om de är större plantor. Flocknäva säljer vi hos Odla.nu som perenna rötter, titta gärna här: Odla.nuShop

Det finns också färdiga perennmattor att köpa, till exempel hos Vegtech. Är det av intresse kan du kika här: Vegtech.

Med vänlig hälsning Sylvia