Vad odla på inglasad balkong?

Sandra

Hej

Vi har en inglasad balkong i västläge, nu till våren tänkte jag odla lite, men är lite osäker på vad som kan passa. Just nu är det ganska svalt där ute men till sommaren brukar det kunna bli väldigt varmt, vi har dock gardiner som går att dra för i fall att det behövs.

Alltså, vad kan man odla som tål lite värme, helst kanske står sig ända in i hösten? Tomater, chili? Gärna något som inte är allt för komplicerat då mina fingrar kanske inte är dom grönaste.

Tack på förhand!

/Sandra

Odla Svarar: 

Hej

På en inglasad balkong kan det bli väldigt varmt om solen gassar på, så jag undrar om ni inte kan ha glasluckorna öppna under sommaren? Det skulle göra att fler växter kan komma ifråga och glasluckorna kan förstås stängas om det blir kyliga perioder.

Chili och tomat är växter som trivs i varma lägen så dessa kan du odla. Tänk på att ta stora krukor så att de inte torkar ut så lätt samt passa dem med vatten och näring.

Du kanske kan ha en odlingsbänk eller snygg pallkrage om du vill odla bladgrönsaker som sallat och orientaliska grönsaker? Kryddväxter brukar också uppskatta värme, så en stor kruka med samplantering av olika sorters kryddor kanske vore en god idé?

Vidare kan du odla blommor som gillar värme, dit hör olika sorters exotiska växter som kanna, bougainvillea, citrusväxter och oliv, och varför inte rosor i kruka, både på stam och i buskform. Välj dock småväxta sorter så de inte tar över hela balkongen,

Här kan du läsa mer om växter för inglasad balkong eller uterum: Att odla i ett inglasat uterum.

Med vänlig hälsning Sylvia