Vad mer i perennrabatt?

Leo

Hej Sylvia

Tack för fina artiklar/bilder på odla.nu

Har en fråga angående min avlånga rabatt i solläge med vit och ljusgrå bakgrund.

Jag har övervägande rosa, lila, lite blå och vita perenner i den, men av någon anledning dök det upp en stor planta av solbrud M.Beauty, samt bredvid en perenn rudbeckia med vacker brun-orange färg. Den måste ha funnits i jorden många år och dykt upp i år och blommar som en vacker primadonna.

Min fråga är om du har något tips om hur jag kan dela av, ev. plantera en annan färg mellan de färgglada perenner och mina höstflox som är i rosa, lila och vita färger. Vill gärna ha dem i samma rabatt.

Tack på förhand för tipset.

Med vänliga hälsningar Leo

Odla Svarar: 

Hej

Solbruden, Helenium 'Moerheim Beauty' har ju också denna vackra brun-orange färg, så den passar ju bra ihop med rudbeckian. Men att ha dessa intill rosa, lila och vita höstflox kan verka som en färgkrock, särskilt då med den rosa.

Om du gärna vill ha dem i samma rabatt ändå, skulle du kunna dela rabatten i olika avsnitt så att du flyttar på växterna på våren eftersom de är höstblommande. Gör markeringar med namnpinnar nu under hösten så att du vet vad som är vad när växterna börjar komma upp på våren. Då kan du flytta de pastellfärgade växterna ihop i den ändan av rabatten som syns mest mot den vita och ljusgråa bakgrunden. De med mer färgglada blommor flyttar du till andra ändan av rabatten.

Komplettera vardera plantering med passande växter. Kolla gärna mina rabattförslag med olika färgkombinationer. Här hittar du många rabattförslag, kolla till exempel Sensommarens rabatter 1 och 2: Planteringar

Du kan avdela rabatten genom att plantera en rejäl, kanske vintergrön, buske i mitten som fungerar som gräns mellan dessa olika färgkombinationer. Eller så kanske du "klipper av" rabatten och delar den i två delar med en liten, vacker stensättning med ett par vackra stolar, en stor urna eller något liknande.

Med vänlig hälsning Sylvia