Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vad kan jag odla

Jag ska arbeta ute i fjällen i sommar. Det är långt ifrån civilisationen och jag får därför leva på mestadels konserver och torkat. Men lite färskt vore både gott och roligt! Vad tror du jag kan odla? Jag kommer att vara i Kvikkjokkstrakten från 1 juli till 5 september, vad hinner jag få upp på den tiden? Det får gärna vara lättodlat då jag är nybörjare och jag inte vet hur jorden ser ut och jag måste antagligen röja ett eget land i vegetationen.

MVH/ Emma

Odla Svarar: 

Hej
Det viktigaste är att du hittar en bit jord som inte är skuggad. Idealiskt är om du kan hitta en gammal åker. Det finns faktiskt sådana där. Jag levde själv i fjällen i södra Lappland 1963-65. Det är en enorm växtkraft i jorden om du gödslar. Ta med en flaska flytande. Det blir väl mest fråga om sallader, plocksallader av olika slag. Kanske sättlök och rödbetor. Du får nog ha en väv att täcka med mot renarna. Det finns att köpa. Om du bor intill bilväg är ett alternativ att ta med sig en säck jord och så i. Det ska helst vara Hasselfors U-jord. Om du hittar jord hinner faktiskt potatis bli färdig på den tiden. Försök att få tag i mandelpotatis på trakten.

Göran