Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Vad kan jag odla

Hej!
Jag är lite nybörjare på det här med balkongodling, så jag skulle vilja ha lite tips av er. Jag bor i Uppsala och har en balkong med sol från 15-16 på eftermiddagen fram till solnedgången. Vad kan jag odla?

Förra sommaren provade jag med krasse, lammöron, lavendel, eukalyptus och luktärter, men det enda som egentligen tog sig var krassen. Lammöronen och lavendeln hann inte riktigt växa till sig, men förhoppningsvis tar de sig nu i sommar (jag har övervintrat dem i en isolerad balkonglåda).

Krasen blir buskig och fin, men blommar inte förrän sent på sommaren. Luktärterna sådde jag egentligen lite för sent (odlade mot spaljé), men en del av dem hann blomma innan frosten kom.

Vad jag odla som...

1. Blommar tidigt på sommaren?
2. Går att odla även i skugga/halvskugga?

Jag vore jättetacksam för svar!
MVH, Sara Söderholm

Odla Svarar: 

Du kan ju sätta vårlökar i de större krukorna/urnorna och skydda dem med en ordentlig isolering över värsta kylan. När våren börjar komma så lättar du på isoleringen för att sedan ta bort den helt, då kommer växterna snart upp och blommar. När de har gjort sitt, kan du ersätta dem med penséer från torget om du inte orkar förkultivera själv. Dessa blommar sedan snällt till någon gång i juni, då det är dags för andra sommarblommor, enklast färdiga från torget igen.

Det finns dock mycket annat man kan ha, även perenner, buskar, lianer och grönsaker. Det är dock för långt att förklara här.

Passa på och titta på bokrean, där finns en bok i ämnet som heter Låt balkongen blomma, av Sjunne Andersson.

Sylvia