Vad heter busken?

Patricia

Hej Sylvia

Då jag vet att du har besvarat frågor och hjälpt bekanta till mig, hoppas och tror även jag på hjälp.

Köpte ett hus i vintras, och därför väntade jag på våren med stor spänning. De flesta växter som finns i trädgården känner jag igen, men inte busken på den bifogade bilden. Vad heter busken?

Busken var nedklippt och har växt till den storlek den nu har sedan i våras. Jag tycker mycket om busken och nu till min fråga:

Går det att dela busken, i så fall när och när ska den klippas ned?

På tomten finns en slänt med gräs, mycket svår att klippa. Tror du att denna sort går att plantera i hela slänten som "marktäckare"?

Tack på förhand.

Varma hälsningar Patricia

Odla Svarar: 

Hej

"Busken" heter vippslide, Aconogonon divaricum, och är egentligen en örtartad perenn som vissnar ner varje höst.

Att dela en stor planta av vippslide kan vara svårt då den har en saftig, skör rot. Det kommer däremot rotskott runtom och det är bara att gräva upp sådana och plantera. Det kanske finns mindre fröplantor också intill som går att flytta.

Jag tror nog att vippsliden i och för sig skulle kunna fungera på slänten, men de blir ju höga buskar som kan blåsa sönder. Kanske en silverregn eller klätterhortensia krypandes utmed marken skulle kunna passa bättre.

Du behöver inte klippa ner vippsliden eftersom den ändå vissnar ner vid första bästa frostknäpp. Bara städa undan det döda på våren så kommer den igen.

Med vänlig hälsning Sylvia