Vad har jag för växter

David

Hej

Frågade om min planta som jag först trodde var granatäpple men som du trodde kunde vara avokado (http://www.odla.nu/fragor-svar/v/vad-heter-vaxten/vad-ar-detta-53). Jag har tre st av samma sort och avokado har jag aldrig sått så det är det inte. Har du nån aning om vad det då kan vara?

Som bilden visar är stammen väldigt kraftig nertill och tunnas av upptill samtidigt som den blir grönare där. Bladen sitter strött längst stammen utan någon synbar symmetri. Längsta bladet är ca 25 cm långt + stjälk och ca 10cm brett.

/David

Odla Svarar: 

Det är svårt att gissa på en planta som inte har blommor eller frukter att gå efter. Men det är lättare att säga vad den INTE är, så fundera på vad du kan ha petat ner för frön.

Det finns dock några storbladiga granatäpplesorter på öarna på Västindien och i tropikerna, kan du fått frön av en sådan då? Kolla bilderna här (http://luirig.altervista.org/photos-search/index.php?title=Punica+granatum) och jämför bladstorlek mot frukterna.

Mango, guava, sapote är några möjligheter av bladen att döma, om det nu är en fruktkärna du har petat ner? Annars får vi vänta och se vad den kan bli av detta... spännande!